Πώς να αντιστρέψετε την εμμηνόπαυση προσωρινά
Η εμμηνόπαυση, μερικές φορές γνωστή ως «αλλαγή της ζωής», είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συνήθως συμβαίνει στις γυναίκες όταν φτάνουν στη μέση ηλικία. Αν και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 40 μιας γυναίκας, επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 50. Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η ικανότητα της γυναίκας για φυσική σύλληψη είναι δύο ακόμη πτυχές της «μεγάλης αλλαγής» που τις επηρεάζει.
Ωστόσο, η ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος τελειώνει με την εμμηνόπαυση; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μπορεί να είναι σε θέση να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση και να παρατείνει τη δραστηριότητα των ωοθηκών που είναι απαραίτητη για τη σύλληψη.
Τι συμβαίνει σε όλη την εμμηνόπαυση;
Όλες οι γυναίκες βιώνουν σωματικές και ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Όταν περάσουν δώδεκα μήνες από την τελευταία σας περίοδο, η εμμηνόπαυση «ξεκινά» επίσημα. Ωστόσο, τις ημέρες, τις εβδομάδες και τα χρόνια που προηγούνται αυτής της περιόδου, μπορεί να υποφέρετε από διάφορα συμπτώματα, όπως εξάψεις, προβλήματα ύπνου, αλλαγές στο βάρος και ακανόνιστους μηνιαίους κύκλους. Όλα αυτά είναι σημάδια περιεμμηνόπαυσης, που είναι η περίοδος «γύρω ή πριν από την εμμηνόπαυση», όταν το σώμα της γυναίκας αρχίζει να μπαίνει σε πλήρη εμμηνόπαυση.
Πόσο σύντομα ξεκινά η εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει σε διαφορετική περίοδο για κάθε γυναίκα. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει σταδιακά και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να μην μπει στην εμμηνόπαυση εντελώς για οκτώ έως 10 χρόνια. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση ξεκινά συχνά για γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας του 40 ή στις αρχές της δεκαετίας του 50. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του τριάντα.
Πώς ανταποκρίνεται το σώμα στην εμμηνόπαυση;
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια και πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν ευρέως από γυναίκα σε γυναίκα, παρά το γεγονός ότι η εμμηνόπαυση και τα διάφορα στάδια της εμμηνόπαυσης είναι μια φυσική πτυχή της γήρανσης που βιώνουν όλες οι γυναίκες. Οι ορμονικές αλλαγές είναι η κύρια αιτία πολλών σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι γυναικείες ορμόνες που συνδέονται με την αναπαραγωγή περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.
Τα επίπεδα αυτών των ορμονών μειώνονται καθώς μια γυναίκα γερνάει και πλησιάζει στην εμμηνόπαυση λόγω αλλαγών στη λειτουργία των ωοθηκών. Μια γυναίκα που έχει ξεκινήσει την εμμηνόπαυση δεν θα έχει πλέον περίοδο και δεν θα μπορεί να μείνει έγκυος φυσικά. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν το σώμα με άλλους τρόπους, προκαλώντας αλλοιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλότερη χοληστερόλη, εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης, συχνουρία και αλλαγές στη σεξουαλική σας ορμή.
Μπορείτε να αντιστρέψετε προσωρινά την εμμηνόπαυση;
Σύμφωνα με τις ριζωμένες αντιλήψεις για την εμμηνόπαυση, η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί και οι ωοθήκες σας δεν μπορούν να αποκατασταθούν στην προεμμηνοπαυσιακή τους κατάσταση (μεταεμμηνόπαυση). Αυτή η υπόθεση μπορεί να μην είναι ακριβής, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με πρόσφατες και συνεχιζόμενες μελέτες.
Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να αντιστραφούν προσωρινά ή μόνιμα. Δύο πιθανές θεραπείες αποτελούν το αντικείμενο της τρέχουσας έρευνας, και οι δύο στοχεύουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στην αποκατάσταση του φυσιολογικού κύκλου ωορρηξίας του σώματος. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και οι δύο θεραπείες βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια της έρευνας, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν υπόσχεση για τις γυναίκες που ελπίζουν ίσως να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση.
Θεραπεία μελατονίνης
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εμφανίζεται φυσικά και είναι επίσης ένα πολύ γνωστό συμπλήρωμα ύπνου. Η επίφυση είναι το σημείο που κατασκευάζεται. Αυτός ο αδένας αρχίζει να μειώνεται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελατονίνη είναι σημαντική για τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών. Ως αποτέλεσμα, όταν απουσιάζει, τα επίπεδα αυτών των ζωτικών ορμονών πέφτουν γρήγορα. Σε γυναίκες μεταξύ 43 και 49 ετών που ήταν είτε σε περιεμμηνόπαυση είτε σε εμμηνόπαυση τη στιγμή της μελέτης, μια νυχτερινή δόση τριών χιλιοστόγραμμα μελατονίνης αποκατέστησε τη μηνιαία έμμηνο ρύση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις της ορμόνης σε συγκεκριμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. . Οι ηλικιωμένες γυναίκες μεταξύ 50 και 62 ετών δεν παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα από τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης.
Αναζωογόνηση ωοθηκών
Η έρευνα για μια δεύτερη θεραπεία, την αναζωογόνηση των ωοθηκών, βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια εγχέεται στις ωοθήκες κατά την αναζωογόνηση των ωοθηκών. Το αίμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP). Οι γιατροί παίρνουν δείγμα αίματος από έναν ασθενή και το φυγοκεντρούν για να διαχωρίσουν τα αιμοπετάλια από το πλάσμα πριν εγχύσουν το PRP (το υγρό τμήμα του αίματος). Στη συνέχεια, η ένεση γίνεται χρησιμοποιώντας τα αιμοπετάλια.
Το PRP βοηθά τις έμφυτες θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος, γι’ αυτό οι γιατροί το χρησιμοποιούν σε μια ποικιλία ιατρικών επεμβάσεων. Οι ενέσεις PRP μπορεί περιστασιακά να είναι σε θέση να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών που προκαλούνται από τραύμα ή βλάβη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ενέσεις PRP χρησιμοποιούνται ως θεραπευτική επιλογή για μυϊκούς τραυματισμούς, αρθρίτιδα και τριχόπτωση. Επιπλέον, το PRP είναι μια ισχυρή, απόλυτα φυσική τεχνική για την ενίσχυση της ροής του αίματος, τη μείωση της φλεγμονής και την προώθηση της αναγέννησης των ιστών.
Η ιδέα ότι το PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιθανή αναστροφή της εμμηνόπαυσης βασίζεται στην ιδέα ότι εφόσον το PRP μπορεί να αναιρέσει τα αποτελέσματα της γήρανσης σε όλο το σώμα, μπορεί επίσης να αφυπνίσει λανθάνοντα ωάρια στις ωοθήκες.
Τα επίπεδα ορμονών μετρήθηκαν σε άτομα στην αρχή της δοκιμής και στη συνέχεια κάθε μήνα μετά από αυτήν για την παρακολούθηση της λειτουργίας των ωοθηκών τους. Όλα τα θηλυκά επανέλαβαν την κανονική έμμηνο ρύση μετά από έναν έως τρεις μήνες ενέσεων PRP και οι επιστήμονες μπόρεσαν να συλλέξουν ώριμα ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά την έναρξη της περιεμμηνόπαυσης. Αν και δύσκολες για ορισμένους, επεμβάσεις όπως η αναζωογόνηση των ωοθηκών μπορεί, τουλάχιστον προσωρινά, να αναγκάσουν τις ωοθήκες να αρχίσουν να απελευθερώνουν ξανά αυθόρμητα ωάρια. Η αναζωογόνηση των ωοθηκών μπορεί να αποκαταστήσει ή ακόμα και να εξισορροπήσει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση ωαρίων, ανάλογα με το άτομο. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο ή να επιτρέψει στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να συλλέξουν ώριμα ωάρια για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η αναζωογόνηση των ωοθηκών έχει γίνει αντικείμενο έρευνας εδώ και αρκετό καιρό. Οι κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου ξεκίνησαν το 2015 και τα δεδομένα από μη δημοσιευμένες αναφορές φαίνονται πολλά υποσχόμενα, αλλά απαιτείται περισσότερη μελέτη, επειδή καμία από τις δύο θεραπείες δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αποτελεσματική.
Πρέπει να συζητήσετε τις επιλογές υγείας και θεραπείας σας με τον παροχέα σας εάν αναρωτιέστε εάν μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος κατά την εμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση. Εναλλακτικές θεραπείες όπως η αναζωογόνηση των ωοθηκών ή η θεραπεία με μελατονίνη μπορεί να σας επιτρέψουν να συλλάβετε παρά την έλευση της περιεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και τη γενική υγεία σας.