Ο ρόλος του οξειδωτικού στρες στη γήρανση των ωοθηκών – Μια νέα μελέτη
Η γήρανση των ωοθηκών αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται μέχρι την τελική αποτυχία. Μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση σχετικά με τη γήρανση των ωοθηκών δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τους Yan, F. et al.
Περίληψη
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η παθογένεια της γήρανσης των ωοθηκών είναι πολύπλοκη και ποικίλη. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται βασικός παράγοντας. Αυτή η ανασκόπηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η κατάσταση του οξειδωτικού στρες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών προάγοντας την απόπτωση, τη φλεγμονή, τη μιτοχονδριακή βλάβη, τη βράχυνση των τελομερών και τη βιομακρομοριακή βλάβη. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η γήρανση, το κάπνισμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η πίεση, η υπερωορρηξία, οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες και οι βιομηχανικοί ρύποι μπορεί να είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση των ωοθηκών επιδεινώνοντας την κατάσταση του OS. Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης το ρόλο των αντιοξειδωτικών θεραπειών όπως η μελατονίνη, οι βιταμίνες, οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, τα αντιοξειδωτικά μονομερή και η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) και διερευνούν τους ρόλους αυτών των συμπληρωμάτων σε σχέση με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών. . Αυτή η ανασκόπηση παρέχει ένα σκεπτικό για αντιοξειδωτική θεραπεία για τη βελτίωση της γήρανσης των ωοθηκών.
Μελλοντικές κατευθύνσεις για το ζήτημα της γήρανσης των ωοθηκών
Ο ρόλος και οι μηχανισμοί του Οξειδωτικού Στρες στη γήρανση των ωοθηκών έχουν μελετηθεί εκτενώς. Πολλοί παράγοντες, όπως η γήρανση, το κάπνισμα και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορούν να προάγουν μια κατάσταση οξειδωτικού στρες στο σώμα. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επιταχύνουν περαιτέρω τη γήρανση των ωοθηκών μέσω αρκετών βασικών μηχανισμών, όπως η απόπτωση, η αυξημένη φλεγμονή και η μιτοχονδριακή βλάβη. Η ρύθμιση των οδών σηματοδότησης παίζει σημαντικό ρόλο στη βλάβη του οξειδωτικού στρες των ωοθηκών. Σχετικά αντιοξειδωτικά, όπως η μελατονίνη και η βιταμίνη Ε, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση του OS για την αποκατάσταση της λειτουργίας των ωοθηκών και ως εκ τούτου να έχουν πιθανές κλινικές εφαρμογές. Υπάρχουν ακόμη αρκετές πτυχές που πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον:
- πολλαπλές πρωτεΐνες και μονοπάτια εμπλέκονται στη ρύθμιση του OS. Τα ρυθμιστικά δίκτυα και οι βασικοί μηχανισμοί του ΛΣ στη γήρανση των ωοθηκών πρέπει ακόμη να μελετηθούν σε βάθος.
- η πλειονότητα των μελετών που σχετίζονται με το OS έχουν επικεντρωθεί σε πειράματα in vivo και in vitro. Απαιτείται περαιτέρω επέκταση αυτών των ευρημάτων σε κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των αντιοξειδωτικών θεραπειών.
- Η αντιοξειδωτική θεραπεία έχει αρχικά αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων in vitro. Πλέον χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί εάν μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Πηγή : Yan, F., Zhao, Q., Li, Y. et al. The role of oxidative stress in ovarian aging: a review. J Ovarian Res 15, 100 (2022). https://doi.org/10.1186/s13048-022-01032-x