Οι γυναίκες έχουν πλέον σαφέστερα στατιστικά στοιχεία για το εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πιθανό να λειτουργήσει
Οι γυναίκες της Αυστραλίας που εξετάζουν το ενδεχόμενο εξωσωματικής γονιμοποίησης θα έχουν τώρα, για πρώτη φορά, μια πιο ουσιαστική ιδέα για τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν μωρό, είτε πρόκειται για τον πρώτο είτε τον επόμενο γύρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Συνολικά, για τις γυναίκες που ξεκινούν εξωσωματική γονιμοποίηση, το 33% αποκτά μωρό ως αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου τους, αυξάνοντας σε 54-77% μέχρι τον όγδοο κύκλο.
Η έρευνά μας, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης από την οπτική γωνία του ασθενούς μετά από επαναλαμβανόμενους κύκλους, αντί για το πώς αναφέρεται συνήθως, για κάθε κύκλο.
Αυτό θα βοηθήσει τις γυναίκες όλων των ηλικιών να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, με τον γιατρό γονιμότητάς τους, σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση ή εάν έχουν ήδη ξεκινήσει, εάν θα προχωρήσουν στον επόμενο κύκλο τους.
Σε αντίθεση με τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τα δεδομένα μας αντικατοπτρίζουν καλύτερα ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα έμβρυα και ότι πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά τη διάρκεια μιας πορείας θεραπείας.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου ένα στα έξι ζευγάρια
Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου ένα στα έξι ζευγάρια, προκαλώντας σημαντική προσωπική ταλαιπωρία σε έως και 186 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – γενικότερα που αναφέρονται ως εξωσωματική γονιμοποίηση – έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Τώρα, περισσότεροι από 70.000 κύκλοι θεραπείας πραγματοποιούνται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κάθε χρόνο.
Ένας τυπικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών μιας γυναίκας για την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων, την ανάκτηση αυτών των ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο για τη δημιουργία εμβρύων. Αυτά τα έμβρυα μεγαλώνουν για δύο έως έξι ημέρες πριν ένα ή περιστασιακά δύο, φρέσκα έμβρυα μεταφερθούν στη μήτρα μιας γυναίκας.
Επιπλέον έμβρυα καταψύχονται και, εάν είναι απαραίτητο, αποψύχονται και μεταφέρονται σε επόμενο κύκλο ή κύκλους (γνωστοί ως κύκλοι «παγωμένος/απόψυξη»).
Ένας πλήρης κύκλος θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης
Τα νέα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση.Chambers GM, et al. Med J Aust 2017; 207(3):114-118 © Copyright 2017 The Medical Journal of Australia – reproduced with permission., Author provided
Τι κάναμε
Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από τη βάση δεδομένων υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η οποία περιέχει πληροφορίες για όλους τους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Εξετάσαμε δεδομένα από 56.652 γυναίκες που ξεκίνησαν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης για πρώτη φορά και υποβλήθηκαν σε 120.930 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ 2009 και 2014. Εξαιρέσαμε γυναίκες που χρησιμοποίησαν δωρεά ωάρια ή έμβρυα.
Συνδυάσαμε όλες τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης φρέσκιας και κατεψυγμένης/απόψυξης με το αρχικό επεισόδιο διέγερσης των ωοθηκών για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, κάτι που μας επέτρεψε να αναφέρουμε με «πλήρους» κύκλους θεραπείας.
Αναφέραμε δύο μετρήσεις: το ποσοστό ζώντων γεννήσεων για κάθε διαδοχικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (συγκεκριμένος ρυθμός κύκλου) και το αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζωντανών για κάθε διαδοχικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο τελευταίος έλαβε υπόψη όλους τους προηγούμενους κύκλους που πραγματοποιήθηκαν (για έως και οκτώ πλήρεις κύκλους), λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία της γυναίκας όταν ξεκίνησε τη θεραπεία.
Τι λάβαμε υπόψη μας
Περίπου το 30% των γυναικών εγκαταλείπουν τη θεραπεία μετά από έναν ανεπιτυχή κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, κυρίως λόγω των σωματικών και συναισθηματικών απαιτήσεων της θεραπείας, μιας μικρής πιθανότητας επιτυχίας με τη συνέχιση της θεραπείας και του κόστους, που είναι περίπου 2000-4000$ ανά κύκλο στην Αυστραλία.
Έτσι, υπολογίσαμε δύο μετρήσεις του σωρευτικού ποσοστού ζωντανών γεννήσεων με βάση υποθέσεις σχετικά με την πιθανότητα μελλοντικής επιτυχίας για τις γυναίκες που εγκατέλειψαν τη θεραπεία – ένα συντηρητικό και ένα βέλτιστο ποσοστό.
Το συντηρητικό αθροιστικό ποσοστό ζωντανών γεννήσεων υπέθεσε ότι αυτές οι γυναίκες δεν θα είχαν επιτύχει ζωντανό τοκετό εάν συνέχιζαν τη θεραπεία. Το βέλτιστο σωρευτικό ποσοστό ζωντανών γεννήσεων υποθέτει ότι αυτές οι γυναίκες θα είχαν τις ίδιες πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανά με εκείνες που συνέχισαν τη θεραπεία.
Το εύρος μεταξύ του συντηρητικού και του βέλτιστου σωρευτικού ποσοστού ζωντανών γεννήσεων δίνει μια λογική εκτίμηση της πιθανότητας μια γυναίκα να επιτύχει τον πρώτο της ζωντανό τοκετό.
Αυτό που βρήκαμε
Συνολικά, για τις γυναίκες που ξεκινούν εξωσωματική γονιμοποίηση, το 33% απέκτησε μωρό ως αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου τους, αυξάνοντας σε 54-77% μέχρι τον όγδοο κύκλο.
Το ποσοστό του συγκεκριμένου κύκλου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία στην οποία οι γυναίκες ξεκίνησαν τη θεραπεία και τον αριθμό των προηγούμενων κύκλων που πραγματοποιήθηκαν, αλλά το σωρευτικό ποσοστό γεννήσεων ζωντανών συνέχισε να αυξάνεται με επαναλαμβανόμενους κύκλους.
Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την εξωσωματική γονιμοποίηση πριν κλείσουν τα 35 είχαν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες κάτω των 30 ετών είχαν 44% πιθανότητα να γεννήσουν ζωντανά στον πρώτο τους κύκλο και σωρευτικό ποσοστό ζώντων γεννήσεων μεταξύ 69% (συντηρητικό) και 91% (βέλτιστο) μετά από έξι κύκλους. γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών είχαν οριακά χαμηλότερα ποσοστά από αυτά.
Οι γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών είχαν 11% πιθανότητα ζωντανής γέννησης στον πρώτο τους κύκλο και σωρευτικό ποσοστό γεννήσεων ζωντανών γεννήσεων μεταξύ 21-34% μετά από έξι κύκλους.
Οι επιπτώσεις
Ελπίζουμε ότι η παροχή ποσοστών επιτυχίας με αυτόν τον πιο ουσιαστικό τρόπο είναι καθησυχαστική για τις γυναίκες και τα ζευγάρια. Εξετάζοντας το ποσοστό επιτυχίας σε μια πορεία θεραπείας, οι περισσότερες γυναίκες θα πάρουν στο σπίτι τουλάχιστον ένα μωρό. Στην πραγματικότητα, δύο στις τρεις γυναίκες που ξεκινούν την εξωσωματική γονιμοποίηση πριν τα 35, θα πάρουν, ως συντηρητική εκτίμηση, ένα μωρό στο σπίτι μετά από τρεις κύκλους.
Ωστόσο, αυτές είναι εκτιμήσεις πληθυσμού και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Η ανάλυσή μας δεν λαμβάνει υπόψη μεμονωμένους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτά περιλαμβάνουν, πόσο καιρό το ζευγάρι είχε πρόβλημα να συλλάβει, το επίπεδο σωματικού λίπους (μετρούμενο ως δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ) και το αποθεματικό των ωοθηκών (ένα μέτρο του αναπαραγωγικού δυναμικού των ωοθηκών).
Το εάν οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή να συνεχίσουν αυτή θα πρέπει τελικά να είναι απόφαση του γιατρού γονιμότητας και της ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ιατρικούς και μη ιατρικούς παράγοντες.
Αυτός ο τύπος ανάλυσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει την πολιτική σχετικά με τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια πλήρη πορεία θεραπείας, αντικατοπτρίζοντας καλύτερα την κλινική πρακτική παρά τα ποσοστά επιτυχίας με μεμονωμένους κύκλους.
Πηγή : theconversation.com