Καταρρίφθηκαν 10 κοινοί μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση!
Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση του ωαρίου με το σπέρμα στο εργαστήριο και στη συνέχεια την επανεισαγωγή του πρώιμου εμβρύου στη μήτρα. Το 1978, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη για τα υπογόνιμα ζευγάρια, όταν ο βιολόγος Bob Edwards και ο γυναικολόγος Patrick Steptoe βοήθησαν στη γέννηση του πρώτου «μωρού με δοκιμαστικό σωλήνα» Louise Brown, το οποίο γεννήθηκε με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Από τότε, αυτή η τεχνική έχει βοηθήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια μωρά να γεννηθούν.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εμβρυολόγων (25 Ιουλίου) γιορτάζεται κάθε χρόνο για να τιμήσει τη γέννηση του πρώτου παιδιού εξωσωματικής γονιμοποίησης στον κόσμο, της Louise Brown. Η ημέρα είναι προς τιμήν όλων των ειδικών ιατρών στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής.
Ποιοι είναι μερικοί από τους μύθους και τις παρανοήσεις γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες υποβοηθητικές αναπαραγωγικές τεχνικές;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι πολλά από αυτά οφείλονται μόνο στην έλλειψη επαρκών γνώσεων σχετικά με αυτές τις τεχνικές. Η εκκαθάριση αυτών των λανθασμένων αντιλήψεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην άρση του κοινωνικού στίγματος που σχετίζεται με αυτές τις διαδικασίες. Εδώ είναι μερικοί τέτοιοι μύθοι.
Μύθος 1 Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επιλύσει όλα τα ζητήματα υπογονιμότητας
Υπάρχουν πολλές επεμβάσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διαθέσιμες σήμερα και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μόνο μία από αυτές. Μερικές άλλες διαδικασίες περιλαμβάνουν την πρόκληση ωορρηξίας (OI) με φάρμακα, την ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI) κ.λπ. που μπορούν να βοηθήσουν τα άτεκνα ζευγάρια να συλλάβουν.
Μύθος 2 Είναι μόνο για τους πλούσιους
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι λίγο ακριβή αλλά φθηνότερη από πολλές άλλες επεμβάσεις. Ωστόσο, το κόστος του δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια.
Μύθος 3 Είναι μόνο για νεότερα ζευγάρια
Αν και η ηλικία είναι ένας παράγοντας που καθορίζει τη γονιμότητα, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική σε γυναίκες στην ομάδα μετά την εμμηνόπαυση όσο και σε νεότερες. Στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, χρησιμοποιούνται ωάρια δότη από νεότερα θηλυκά. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με νεότερες γυναίκες.
Μύθος 4 Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει ποσοστό επιτυχίας 100%.
Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι περίπου 40% σε ζευγάρια κάτω των 35 ετών. Επίσης, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, η αιτία της υπογονιμότητας και βιολογικές και ορμονικές καταστάσεις.
Μύθος 5 Τα μωρά εξωσωματικής γονιμοποίησης γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες και δυσπλασίες
Ο απόλυτος κίνδυνος να γεννηθεί ένα μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης με δυσπλασίες είναι χαμηλός. Ο κίνδυνος ενός ανώμαλου εμβρύου σε αυθόρμητα μωρά ή εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο ίδιος με τον γενικό πληθυσμό.
Μύθος 6 Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι ασφαλής
Είναι μια ασφαλής διαδικασία με μόνο το 2% περίπου των ασθενών να διατρέχουν τον κίνδυνο να αδιαθετούν από το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Μύθος 7 Η εξωσωματική γονιμοποίηση οδηγεί σε πολύδυμη κύηση
Αν και υπάρχουν περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων με αυτή τη διαδικασία, η μείωση του αριθμού των εμβρύων που μεταφέρονται, ιδιαίτερα σε νεότερες γυναίκες, μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο.
Μύθος 8 Η εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτεί από ένα άτομο να εισαχθεί στο νοσοκομείο
Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι μόνο για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωοληψίας. Το άτομο δεν απαιτείται να εισαχθεί για πολλές ημέρες.
Μύθος 9 Η δωρεά αυγών θα τα εξαντλήσει
Κατά τη διάρκεια της εμμηναρχίας, ένα κορίτσι έχει πάνω από 400.000 αυγά. Από αυτά, μόνο 400 απαιτούνται σε μια ολόκληρη ζωή. Κάθε μήνα περίπου 20 από αυτά κινητοποιούνται και μόνο ένα ή δύο μεγαλώνουν στο σημείο να απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Περίπου 18 με 19 από τα υπόλοιπα ωάρια πεθαίνουν. Η εξωσωματική γονιμοποίηση βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης αυτών των εναπομεινάντων ωαρίων. Επομένως, δεν υπάρχει πιθανότητα να τελειώσουν τα ωάρια μέσω δωρεάς για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μύθος 10 Οι εγκυμοσύνες με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα τοκετούς με καισαρική τομή
Οι εγκυμοσύνες με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ακριβώς όπως οι φυσιολογικές και δεν αποτελούν ένδειξη για καισαρική τομή. Τα ζευγάρια που έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν για πολλά χρόνια ή εκείνα με μεγαλύτερες πιθανότητες πολύδυμης εγκυμοσύνης μπορούν να επιλέξουν τον τοκετό με καισαρική τομή. Ένας πολύ φυσιολογικός κολπικός τοκετός είναι δυνατός μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εμβρυολόγων στις 25 Ιουλίου. Πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως κοινωνία, βοηθώντας τα ζευγάρια που λαχταρούν να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά;
Όταν οι άνθρωποι έχουν ένα επιτυχημένο bypass ή μια αντικατάσταση γονάτου, το συζητούν με περηφάνια στις κοινωνικές συναναστροφές. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με την εκφώνηση της λέξης εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο το 10% έως 20% των ασθενών με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εντελώς ανοιχτοί με τις οικογένειές τους σχετικά με την επιθυμία να συλλάβουν ένα μωρό μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εξακολουθεί να υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα μωρά που γεννιούνται μέσω αυτών των διαδικασιών είναι αφύσικα και η κοινωνία δεν είναι πολύ πρόθυμη απέναντι σε τέτοια ζευγάρια.
Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια να βγουν και να μιλήσουν για τους φόβους και τις ανησυχίες τους, κάτι που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτό το ψυχικό μπλοκ. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή της έννοιας των ομάδων υποστήριξης και των ομάδων συνομηλίκων όπως στη Δύση, όπου άτομα που έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά μέσω αυτών των τεχνικών συζητούν και μιλούν με επίδοξους γονείς για τις αμφιβολίες και τα άγχη τους. Η Bloom εξωσωματική γονιμοποίηση θα συνεργαστεί με συνεργάτες για τη δημιουργία τέτοιων δικτύων/ομάδων όπου τα ζευγάρια θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες και σε απόψεις συνομηλίκων. Αυτά μπορούν να τους βοηθήσουν να κάνουν δυνατές επιλογές σχετικά με ασφαλείς, αποτελεσματικές οδούς για να εξερευνήσουν την κρίσιμη απόφαση της επέκτασης των οικογενειών τους.
Πηγή : Biotechin Asia