Μπορεί η ποιότητα του ύπνου να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, οι γυναίκες που έχουν χαμηλή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχουν λιγότερη επιτυχία με την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) από τις γυναίκες που έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
263 γυναίκες που λάμβαναν υπηρεσίες από το τμήμα υπογονιμότητας στο Fondazione IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinico στο Μιλάνο, Ιταλία, προσλήφθηκαν από ερευνητές μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε τρεις έρευνες, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ ( PSQI), την Απογραφή Προβλημάτων Γονιμότητας (FPI) και την Κλίμακα Νοσοκομείου Άγχους και Κατάθλιψης, τη στιγμή της συλλογής ωαρίων (HADS).
Εκτός από έναν αριθμό δεικτών υγείας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ηλικία, την εργασιακή κατάσταση και την εκπαίδευση. Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τη διάρκεια της υπογονιμότητας, τις προηγούμενες εγκυμοσύνες, την FSH ορού (IU/mL), την ορμόνη Anti-Müllerian (AMH) (ng/mL), τον αριθμό των ωοθυλακίων του άντρου (AFC) και την ένδειξη εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, τα οποία χορηγήθηκαν σε γυναίκες που μπορούσαν να μιλούν ιταλικά ως μητρική τους γλώσσα, συγκρίθηκαν με αυτά τα δεδομένα.
Δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν στη μελέτη που δεν μιλούν άπταιστα Ιταλικά και άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις όπως διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια ή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αποκλείστηκαν επίσης γυναίκες με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και παθήσεις όπως ενδομήτριοι πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα, υδροσάλπιγγα και μορφές της μήτρας που μπορεί να εμποδίσουν την εμφύτευση εμβρύου.
Η εγκυμοσύνη του 31% των κυριών (n = 81) ήταν επιτυχής. Οι γυναίκες σε αυτές τις επιτυχημένες εγκυμοσύνες ήταν νεότερες και είχαν μεγαλύτερη διατήρηση των αποθεμάτων των ωοθηκών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι βαθμολογίες HADS και FPI ήταν πανομοιότυπες.
Ωστόσο, υπήρχε μια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών PSQI εγκύων και μη εγκύων, με τη διάμεση [διατεταρτημοριακή περιοχή] να είναι 4 [3-5] και 5 [3-7], αντίστοιχα (P =,004). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακατέργαστες και προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων για εγκυμοσύνη σε γυναίκες με βαθμολογία PSQI μεγαλύτερη από 5 (που υποδηλώνει κακή ποιότητα ύπνου) ήταν 0,46 (95% CI, 0,25-0,86, P = 02) και 0,50 (95% CI 0,26-0,94, Ρ = 0,03), αντίστοιχα. Είπαν ότι οι γυναίκες που αναζητούσαν συχνά εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν κακό ύπνο, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της επιτυχίας της θεραπείας και της γενικής ψυχολογικής ευεξίας των γυναικών, οι ερευνητές αποφάσισαν ότι η μέτρηση της ποιότητας του ύπνου σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι κλινικά σημαντική. Ο Reschini και οι συνεργάτες του βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του κακού ύπνου και της ψυχολογικής υγείας, υποδηλώνοντας ότι η αντιμετώπιση του κακού ύπνου θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συμβουλή να ρωτούν για την ποιότητα του ύπνου των γυναικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η πιο κρίσιμη συμβουλή που πρέπει να πάρουν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης από αυτή τη μελέτη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν η έλλειψη ύπνου των γυναικών σχετίζεται με την ανθυγιεινή ζωή τους και πώς συγκεκριμένες προσαρμογές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τον ύπνο, πρόσθεσε ο ερευνητής. Η έλλειψη ομάδας ελέγχου και το γεγονός ότι η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκε με τη χρήση μετρήσεων ύπνου που αναφέρθηκαν μόνοι τους επισημάνθηκαν ως σημαντικοί περιορισμοί αυτής της μελέτης.